SólyomFészek menza és konyha

<span class="SólyomFészek menza és konyha" title="Iskolai szülők csoportjaként egy non-profit "társadalmi vállalkozást" indítottunk, mely cégként működik, így fenntartható, de amely nem az anyagi haszonszerzést helyezi a középpontba, hanem a vállalkozást létrehozó közösség hasznára való létet.">SólyomFészek menza és konyha</span><span class="badge" title="A vállalkozás részt vesz a Waldorf Diákmunka Programban"><img style="vertical-align:baseline; height:15px;" src="https://biz.waldorf.hu/wp-content/uploads/diakmunka.png"></span>
A vállalkozás címe: 2083 Solymár, József A. u. 26. (Fészek Waldorf Iskola épülete)
Telefon: +36 20 939 7587
Tevékenység:

A Szövetkezet 2013-ben alakult a solymári Fészek Waldorf Iskola szülői közösségéből egyértelmű iskolai és szülői igényre, hogy a korábbinál jóval egészségesebb, minőségibb étkezés biztosítsunk a gyerekeknek.
Iskolai szülők csoportjaként egy non-profit “társadalmi vállalkozást” indítottunk, mely cégként működik, így fenntartható, de amely nem az anyagi haszonszerzést helyezi a középpontba, hanem a vállalkozást létrehozó közösség hasznára való létet.
Szövetkezetünk 2014 óta készíti a iskolánk gyermekei számára az egészséges ebédet. A kezdetek óta sokat fejlődtünk, ma már mi szállítunk 13 környékbeli Waldorf-óvodának és iskolának és több alternatív óvodának, iskolának is (pl. Montessori, Budapest School).
Elkötelezettek vagyunk abban, hogy egészséges ételeket biztosítsunk. Fontos szempont a Waldorf-pedagógiában is használt gabonanaptár követése, az idényzöldségek preferálása, az elő-és mélyhűtött áruk minimalizálása, valamint a tartósítószer-, ill. színezékmentesség. Törekszünk alapanyagainkat fenntarthatóan gazdálkodó beszállítóktól beszerezni.
Fejlesztéseinket pályázatokból finanszírozzuk, így modern, kíméletes technológiákat használhatunk, pl. modern gőzpárolókat, indirekt főzőüstöt, dagasztógépet.

Az alábbiakban felsorolunk néhány példát, melyeket az egészséges étkeztetés során betartunk és ami miatt úgy gondoljuk, hogy az általunk kínált étel valóban tápláló: szívvel készül, egészséges és finom.

– Amikor csak lehetséges, friss szezonális, naponta frissen pucolt, előkészített zöldségeket használunk, a zöldségeket helyi kereskedő szállítja nekünk már több éve, nagyon jó minőségben
– A tejtermékek minőségi alapanyagok: tej 2,8%, tejföl 20%, tejszín 21%, vaj és nem margarin(kivéve a vegan menüt)
– Csirkét Premium Gold minőségben szerezzük be
– A tojást helyi kereskedőtől szerezzük be, házi kisgazdaságból
– Igazi halat, afrikai harcsát használunk, amit a Hortobágyi, vagy a Szarvasi halgazdaságban termelnek
– Péksüteményeinket és kenyerünket magunk sütjük, Garat Malom lisztből
– A húskészítményeket a pilisvörösvári (Mesterhús), hentestől vásároljuk.
– Mézzel édesítjük a salátákat, gyümölcsleveseket, amennyiben lehetséges akkor a tepsis süteményeket is, amit szintén helyi termelőtől szerzünk be, bió minőségben.
– Salátáinkat extraszűz olíva olajjal ízesítjük
– Vegán alapanyagaink legtöbbje bio minősítésű (kiemelendő a füstölt tofu, ami nagyon különleges minőségű termék)
– Ahol szükséges, rizs- vagy kókusztejet használunk a tej alternatívájaként, amit magunk készítünk
– Főtt tésztáink tojásmentesek, durumlisztből készülnek, ennek következtében sok bennük a lassan felszívódó szénhidrát, ami a korszerű táplálkozást segíti
– Ügyelünk a nyersanyagtartalomra, kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, a só és olajok túlzott használatát.
– Nem használunk előregyártott porokat, szószokat, ételadalékokat.
– Menüink összeállításakor figyelembe vesszük a táplálkozás tudomány kutatási eredményeit és az OÉTI ajánlásait.


A vállalkozás részt vesz a Waldorf Diákmunka Programban:

Az alábbi jellegű munkákat kínálja:
– konyhai kisegítő
– szakács

Ezzel kapcsolatban érdeklődni lehet a solyomfeszekszocszov@gmail.com email címen, vagy a +36 20 939 7587 telefonszámon.

Waldorf-intézményhez / antropozófiai szervezethez való kapcsolódás: Fészek Waldorf Általános Iskola, Gimnázium
Kapcsolódás módja: Szülő, Egyéb